15.06.20 DIB Nyheder

Dansk flaskepant inspirerer til bæredygtigt plasticsystem i Kenya

I Kenya går erhvervslivet nu forrest for at løse landets udfordringer med plasticaffald. Den private sektor vil skabe en cirkulær værdikæde, der sikrer at otte gange mere plastaffald affald bliver indsamlet og genanvendt end i dag. Den danske plastindustri og DI har været med til at udvikle planen.

”Jeg har brugt de sidste 25 år af mit liv på at lave plastic. På en måde vil jeg bruge de næste 25 år på at rydde op efter det.”

Det fortæller Akshay Shah, administrerende direktør i Silafrica, der med plasticfabrikker i Tanzania, Etopien, Uganda og Kenya er en vigtig aktør på det østafrikanske plastmarked.

Akshay Shah er vokset op med plastic. Silafrica var hans fars livsværk. For 25 år siden overtog han ansvaret for virksomheden, og i dag kæmper han for at ændre hele branchen. Han er nemlig en af drivkræfterne bag den kenyanske plastindustris kamp for at skabe en cirkulær plasticøkonomi, hvor plastic ikke bare smides væk, men i stedet indsamles og genbruges:

- At tage en begrænset ressource ud af jorden og bearbejde den til et produkt, der til sidst blot smides væk, synes jeg ikke, der er meget forretningssans over. Forestil dig i stedet, at vi altid genbrugte ressourcerne. Så ville vi ikke skulle bruge penge på at udvinde nye ressourcer hver gang vi vil lave et nyt produkt, siger Akshay Shah.

Læs også: Miljøminister til nytårstaffel i gamle duge

Kun 6 procent af Kenyas plastic genanvendes

I Kenya truer plasticaffald både miljøet og folkesundheden. Kun 6 procent af landets plasticaffald genanvendes,  resten smides på gaden, brændes i åbne bål eller ender på overfyldte lossepladser, hvorfra det siver ned og skader grundvandet.

Det østafrikanske lands økonomi er i snit vokset 5,6 procent årligt i de sidste ti år og der er en kraftig urbanisering. Det skaber et enormt pres på byernes infrastruktur. I hovedstaden Nairobi produceres der 3.000 tons affald hver eneste måned, og da systemerne for affaldshåndtering er utilstrækkelige, bliver mængden af ophobet affald konstant større.

Både myndigheder og virksomheder har erkendt, at der må handles. Fra regeringens side har man blandt andet indført et af verdens skrappeste forbud mod plasticposer.  Regeringen indførte i 2017 et af verdens skrappeste forbud mod plasticposer, og den har også drøftet at indføre kædeansvar således, at en producent af for eksempel plastickopper var ansvarlig, hvis en forbruger smed en af kopperne i naturen efter brug.

Kædeansvar ville kunne knække halsen på den kenyanske plastindustri. Så efter rådgivning fra blandt andet Dansk Industri og den danske brancheforening Plastindustrien besluttede den kenyanske erhvervsorganisation KAM i 2019 at samle plastimportører, plastproducenter og plastgenbrugere for sammen at udvikle en plan for cirkulær økonomi i plastsektoren.

- Vi bliver nødt til at lede fra fronten, kæmpe for den bedste plan og lave forpligtende aftaler, der bringer alle interessenter på banen,  siger Phyllis Wakiaga, direktør for KAM.

Hun fortæller, at den nye plan ikke bare vil sikre, at over halvdelen af landets plastaffald  genanvendes. Indsamlingen af plastic vil også skabe en række nye private job.

Læs også: Kommuner vælger bæredygtig løsning i rekordstort udbud

Inspireret af Danmarks pantsystem

Danmark har et af verdens mest velfungerende systemer for indsamling af plasticflasker. Non-profit selskabet Dansk Retursystem sørgede i 2019 for, at mere end 9 ud af 10 danske plasticflasker blev genanvendt.

Dansk Industri har samarbejdet med KAM i knap tyve år, så det var naturligt for den kenyanske erhvervsorganisation at vende blikket mod nord for inspiration til deres udfordring med plastic. Det ledte  blandt andet til et besøg hos Dansk Retursystem for at se, hvordan det er organiseret.

De erfaringer har været centrale for KAM’s nye plan. Ifølge den skal alle virksomheder, der sender plastic ud på det kenyanske marked forpligtes til at være betalende medlemmer af en lokal pendant til Dansk Retursystem.

Organisationen får ansvar for at strømline plastgenanvendelsen blandt andet gennem kommunikationskampagner, der skal få kenyanerne til at sortere deres affald, og standardisering af design, der skal lette arbejdet for private affaldsindsamlere.

Læs også: Dansk Industri og Dansk Erhverv: Affaldsdebatten er kørt af sporet

Strategisk partnerskab skaber bæredygtig forandring

I Industriens Hus er Marie Gad glad. Hun leder DI’s afdeling for Global Udvikling og Bæredygtighed, og hun ser planen som et godt eksempel på, hvordan DI’s strategiske partnerskab med Danida kan skabe bæredygtig forandring, der både kommer erhvervslivet og almindelige borgere til gode:  

- Det langvarige partnerskab med KAM er et eksemplarisk billede på, hvordan DI samarbejder med erhvervsorganisationer i resten af verden. Ved at fremvise fantastiske danske løsninger er vi med til at inspirere det kenyanske erhvervsliv til at tage ansvar, gå forrest og skabe løsninger, der er gode for planeten, for virksomheder og for den enkelte kenyaner.  

På Silafricas plastfabrik nær Nairobi kan Akshay Shah nu glæde sig over, at de kenyanske politikere har taget godt imod handlingsplanen, og er i gang med at indføre lovændringer, der er nødvendige for, at planen kan blive en realitet.

- Det her er en mulighed for plastindustrien for at gøre en forskel i de næste 25 år. Vi bliver nødt til at være på den rigtige side af historien, siger Akshay Shah.

Faktaboks

- DIs samarbejde med KAM er støttet af Danida.

- I 2020 åbner DI et kontor i Kenya, hvorfra udviklingsprojekter i Østafrika skal drives.  

- Udviklingssamarbejdet er en del af DIs indsats for bæredygtig vækst til gavn for mennesker, virksomheder og samfund i hele verden. 

- Læs mere om DIs udviklingssamarbejder på www.di.dk/udviklingssamarbejder.

- Plasticplanen er udviklet af KAM med støtte fra DI, Plastindustrien og Danida. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ole Krogsgaard

Ole Krogsgaard

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3352
  • Mobil +45 2128 8982
  • E-mail olkr@di.dk

Relateret indhold